Onderhoud kant-en-klaarhagen

Het spreekt voor zich dat ook kant-en-klaarhagen onderhoud nodig hebben. Eens ze is geplant, is de kant-en-klare haag gewoon een normale haagplant. U hoeft de groei van uw haagplant niet meer te begeleiden, maar u moet de plant natuurlijk wel blijven bijhouden: snoeien, bevloeien en soms ook bemesten. Haagplanten zijn een onderdeel van uw tuin, ze hebben net als andere planten wat aandacht nodig, hoewel ze gemiddeld genomen steviger en winterharder zijn dan andere tuinplanten.

Bij ons vindt u een aantal algemene tips over het onderhoud van kant-en-klaarhagen. Kijk zeker ook even naar de informatie per haagplant, bijvoorbeeld bij onze producten of op we website van Haagplanten.net.

Onderhoud kant-en-klaarhagen

Water en mest

Als een haag kant-en-klaar wordt geplant, zal zij zeker in het begin nog wat extra verzorging nodig hebben, omdat de plant moet wortelen in uw tuin. Vooral water is belangrijk. U kunt voor een regenautomaat kiezen, dan wordt er regelmatig extra water op de plant gesprenkeld. Na verloop van tijd is bevloeiing alleen nog nodig in uitgesproken droge perioden.

Mest is voor de meeste haagplanten eigenlijk niet nodig, zeker niet als ze in goede grond staan. Als u aan de kwaliteit van uw grond twijfelt kunt u een beetje bijmesten. Zeker in jonge tuinen met weinig begroeiing kan bemesting nuttig zijn. Kies wel voor lichte, plantaardige mesten, overbemesting is schadelijk voor de wortels van de haagplant.

Snoeien

De meeste haagplanten moeten regelmatig worden gesnoeid. Snelgroeiende hagen als de taxus moeten met regelmatige snoeibeurten in toom gehouden worden. Lage hagen als de buxus kunt u ook erg goed in mooie patronen en vormen laten snoeien. Bekijk per plant de snoeiadviezen, dan weet u precies wanneer en hoe u moet gaan snoeien.