Plantadviezen

Op Haag-kant-en-klaar.nl geven we u graag plantadviezen, zodat u uw haagplanten met succes aan kunt planten in uw tuin. U wilt immers kunnen genieten van een schitterende, goed verzorgde haag. In de praktijk vragen haagplanten niet veel aandacht, maar het is altijd goed om op een aantal zaken te letten, dat voorkomt extra werk op een later moment. Lees daarom onze plantadviezen!

Planten in het kort

Kort samengevat plant u kant-en-klare hagen in drie stappen, in één dag. De stappen zijn achtereenvolgens:

  • Graven: U graaft een sleuf van zo’n 35 centimeter breed en 35 centimeter diep. Dit is de bodem van uw haag. Voor kleine hagen kunt u ook een pot gebruiken.
  • Planten: Voor het planten zelf heeft u een paar sterke schouders nodig. Zet de hagen op een vooraf bepaalde afstand van elkaar en dek de wortels af met tuinaarde.
  • Voeden: De eerste verzorging zit al in de tuinaarde. Gebruik zeker niet te veel mest en ontwijk stalmest, dat is te heftig voor een kant-en-klaarhaag. Zorg vooral voor een goede waterhuishouding: de aarde moet vocht doorlaten. Ondersteun uw plant met irrigatie (zie onder).

Hulpmiddelen bij het planten zijn er natuurlijk ook. Via deze site kunt u speciale planthaken bestellen die het planten van grote kant-en-klaarhagen minder zwaar maken.

Plantadvies

Grondkwaliteit

Uw haagplanten gunt u natuurlijk de beste grond. Verschillende soorten planten stellen weer andere eisen, er zijn haagplanten die graag droog willen staan, anderen hebben juist heel wat vocht nodig. We kunnen dus geen algemeen geldend advies geven, in plaats daarvan kunt u in het productenmenu per haagplant informatie vinden, of op de website van Haagplanten.net. Drainage, mulle aarde en extra bevloeiing zijn technieken om het waterpeil onder controle te houden.

Ook andere zaken ondergronds bepalen het succes van uw haagplant. Let bijvoorbeeld op de zuurtegraad van uw grond. Sommige planten houden juist van zure grond, andere zijn er erg gevoelig voor. U kunt uiteraard ook altijd advies vragen bij een hovenier, maar Haag-kant-en-klaar.nl probeert u zo veel mogelijk zelf op weg te helpen. De beste grond is donkere, mulle aarde. Zand is meestal te droog, dikke klei is te zwaar.

Irrigatie

Druppelbevloeiing is een manier om uw haagplant extra water te geven. Zeker kort na het wortelen kan uw haag hier baat bij hebben. Een elegante manier is een buis met gaatjes waar het vocht met een vast tempo uit druppelt. U kunt kiezen voor een watertimer of een regenautomaat. Uiteraard kunt u ook zelf water sproeien over de haag. Zeker bij droge perioden moet u alert zijn.

Bemesten

In goede grond hebben haagplanten weinig mest nodig. Veel inheemse plantensoorten, zoals de beuk en de taxus, gedijen in ons klimaat zonder verdere ondersteuning. Toch kiezen veel mensen ervoor de net verplante haag een handje te helpen in de beginperiode. Het is belangrijk dat u daarbij voor plantaardige, lichte mesten kiest. Al te zware mestsoorten, zoals stalmest, zorgen ervoor dat de wortels “verbranden”: te veel is nooit goed!

Een kant-en-klare haag planten is uiteindelijk vooral een kwestie van gezond verstand. Neem de tijd om de juiste soort haag te kiezen, overweeg hoeveel ruimte u ervoor kunt maken in de tuin, zorg dat u op de plantdag met wat buren klaar staat om de planten te tillen… Het zijn kleine dingen om rekening mee te houden, zodat u optimaal kunt genieten van uw haagplanten!