Groei en productie

Groei en productie

De groei en productie van kant-en-klaarhagen is een ingewikkeld proces dat plaatsvindt op kwekerijen. Lang niet iedereen heeft de kans om zo’n kwekerij te bezoeken. Om toch een indruk van dit productieproces te krijgen, leggen wij op onze site uit hoe het in zijn werk gaat. Het groeien van haagplanten op kwekerijen is een bijzonder ambacht!

Productie in stappen

Haagplanten beginnen ondergronds, als zaadje in een goede bodem. Als de plant begint te groeien is het belangrijk door regelmatige snoei, zowel bij de wortels als aan de “bovenkant” van de plant. Als de plant op de gewenste grootte is, wordt ze verplant: van de kwekerij naar uw tuin…

Groeien in een goede bodem

Een goede haag groeit in goede grond. Een rijk bodemleven dat in balans is, de juiste mengeling van zand en humus, de perfecte vochtigheid: de kwekers houden dit allemaal nauwlettend. Natuurlijk heeft niet iedere haagplant precies dezelfde bodem nodig, dus kwekers moeten de samenstelling en de vochtigheid van hun grond ook afstemmen op de plantensoort die ze erin planten.

Snoeien en verzorgen

Een goede vochtigheid is belangrijk. Haagplanten moeten niet te nat en niet te droog staan. Goede bevloeiing (irrigatie) en een degelijke afvloeiing (drainage) vullen elkaar aan. In natte seizoenen wordt overtollig water afgevoerd, in droge jaargetijden wordt extra water over de planten heen gesprenkeld. Zo groeien uw kant-en-klare hagen het hele jaar door gestaag en stabiel.

Snoeien en verzorgen

Vormsnoei is het procedé van snoeien waarbij hagen een vaste, dichte structuur ontwikkelen en een elegante vorm. Vormsnoei kan een kunst zijn, in klassieke tuinen, maar in de moderne kwekerijen is het echt een ambacht waarbij de gekozen vormen stevig en praktisch zijn. Met grote regelmaat worden de haagplanten bijgeknipt en strakgesnoeid, zodat ze niet uitlopen, maar compact dichtgroeien. Dit levert een stevige, dichte haag op.

Als al het werk gedaan is, is het tijd om de haagplant te verplanten. Wie weet wel naar uw tuin!