Planten voorbereiding

Dat een haag planten voorbereiding vergt, dat is algemeen bekend. Maar hoe bereidt u zich voor op een kant-en-klare haag? Wij nemen graag de stappen met u door. Een kant-en-klare haag is nu eenmaal best een investering, geen onbezonnen aankoop, waarop u goed voorbereid wilt zijn.

Planten voorbereiding

De juiste haag kiezen

Welke haagplant past het beste bij uw tuin? Er zijn veel soorten haagplanten en een aanzienlijk aantal soorten is ook als kant-en-klare haag te koop. Een belangrijke keuze die u zult moeten maken is die tussen een wintergroene haag en een haag die z’n blad verliest. Een wintergroene haag geeft natuurlijk het hele jaar door privacy, maar het voordeel van een bladverliezende haag is dat u op een mooie manier de wisseling der seizoenen verbeeld ziet.

Veel mensen kiezen voor een haag die een bepaalde bloeiperiode heeft, bij de meeste soorten is dat in het voorjaar. Dergelijke hagen bestaan er ook in wintergroene varianten. Elders op onze site vindt u wat korte informatie over de verschillende soorten haagplanten. Uiteraard kunt u ook in de webwinkel van Haagplanten.net kijken.

Haag kiezen

De tuin klaar maken

Als u weet welke haag u wilt planten, dan weet u ook ongeveer hoe breed de haag gaat worden, hoeveel ruimte de plant inneemt, op welke manier u hem wilt hebben staan. Dat betekent dat u een stuk van uw tuin voor de haag reserveert. Maak de grond hier vrij en graaf een rechte sleuf, ongeveer 35 centimeter diep en evenzo breed. Nu ziet u ook goed in wat voor grond de haag komt te staan.

Controleer de bodem. Is die goed vochtig, mul, licht? Dat is voor de meeste haagplanten ideaal. Een zware kleibodem kunt u het beste ploegen en verlichten, zodat de grond meer vocht doorlaat. Ook kunt u voor drainage zorgen. Houd genoeg losse aarde bij de hand, eventueel bemeste tuinaarde, als u aan de kwaliteiten van uw eigen grond twijfelt. Deze aarde heeft u nodig om de wortels later weer mee af te denken, dan stampt u de grond aan.

Planten in een pot

Kleine kant-en-klaarhagen worden vaak in een pot geplant. Ook hierbij moet u natuurlijk rekening houden met de aarde die u in de bot stopt, met de ruimte die een plant nodig heeft, met de plek van de pot (schaduw of volle zon?). Veel hangt af van het soort haagplant dat u koopt. Bekijk de productinformatie voor meer informatie.

Tuin klaar maken